I tisdags köpte vi första maten för de insamlade pengarna till JC Orphanage! För 2770 kr fick vi 5 säckar majs á 140 kg, 50 kg green grams, 25 kg ris, 40 kg socker, 4 kg salt och lite godis. För att få tag på hälften så billig majs fick Elisabeth åka över gränsen till Uganda tillsammans med Rose Mary (kvinnan som äger barnhemmet). Eftersom vi inte ville lägga pengar på visum stannade vi innan gränsen och fixade de anda sakerna med Joseph. Efter ca 2 timmar såg vi några cyklister komma cyklandes med enorma säckar majs på pakethållarna. Säckarna fick inte plats i bilen så vi körde efter dom hela vägen till barnhemmet. De måste varit helt slut när de kom fram! Haha. Det bara bubblade inom mig när vi bar in allt i förrådet som tidigare varit nästintill tomt. Barnen log och skrattade och ville vara med och bära allt och när vi efteråt gav dom godiset så blev dom helt till sig. Känslan av att få bevittna och vara en del av den här dagen är obeskrivlig. Man vill bara ge mer och mer och mer. De sjöng och dansade för oss och tackade om och om igen. Ser verkligen fram emot att få hjälpa till att få dom på fötter igen!

På begäran av oroliga föräldrar var vi tillslut tvugna att ta oss till ett sjukhus ändå. Jag har lyckats smitta Michelle med någon bakterie, antagligen genom poolen, så vi har haltat rundor här de senaste dagarna. Våra myggbett har blivit stora sår och min högra fot har varit så svullen att jag inte kunnat stödja på den. Igår fick vi som tur var antibiotika av Herr Doktor. De är riktigt starka och gör mig illamående, men hellre det än att stappla fram som någon Quasimodo. 
 
Jag vet att bilden är äcklig. Jag ber om ursäkt men jag bara måste lägga upp den. 
 
 

Nu mina kära läsare är det äntligen dags att berätta hur det går med de insamlade pengarna. Vi har träffat många nya människor under vår tid i Afrika och det är så många av dom som man skulle vilja hjälpa. Vi har dock förstått att det här med att ge bort pengar och saker inte alltid är det bästa sättet att hjälpa någon här eftersom det i många fall snarare skälper än hjälper och dessutom lätt hamnar i fel fickor eller läggs på onödiga saker. Afrikanerna prioriterar inte alltid som vi gör. Hittills har 500 kr gått till att renovera ett av klassrummen i Matananas Primary School och ca 70 kr användes till undervisningsmaterial på Tip Top. Resten är kvar på kontot!

Genom Elisabeth, mamman i familjen som vi varit mycket hos, har vi kommit i kontakt med ett barnhem i Busia som ligger ca 3 timmar från Kisumu. Barnhemmet heter Jesus Cares Orphanage och drivs av en lärarinna och hennes man som är biskop. Där bor 21 barn och de försörjer även 19 barn till som bor i närheten med sina mor- och farföräldrar - detta trots att barnhemmet inte har några pengar. I varje säng sover 2-4 barn eftersom de inte har tillräckligt med madrasser, taket är påväg att rasa in, de har varken el eller vatten eftersom de inte kunnat betala räkningarna och i matförådet finns bara 2 säckar bönor och en säck majs kvar.

Enligt ägarna har The Child Ministry hotat med att stänga ner barnhemmet helt om de inte fixar renovering av tak, vatten- och avloppssystem och ett ordentligt kök som inte utgör brandfara tills i juli. Vi är aningen skeptiska till huruvida detta stämmer eller inte så vi kommer ringa huvudansvarig på måndag för att stämma av. Idag har vi varit där för att kolla på allt som behöver fixas och för att hämta en lista på kostnader. Vi diskuterar fram och tillbaka hur vi ska göra. Vi kommer inte kunna fixa allt just nu men vi vill på något vis hjälpa dom att hitta en långsiktig lösning. Vår plan hittills är att börja med att köpa in mer mat, madrasser till alla barn hjälpa dom plöja och odla på deras enorma marker så de kan bli självförsörjande med maten, och sen vill vi försöka starta en fadderverksamhet för att barnen ska kunna fortsätta gå i skolan. Hittills har de löst detta genom att ta lån... Vi fick se några resultat från deras exams och det verkar finnas många duktiga elever där. Att så ambitiösa barn skulle tvingas sluta skolan och dessutom kanske inte ha någonstans att bo känns inte som ett alternativ. Därför kommer vi satsa stenhårt på att få det här att funka!

Elisabeth har erbjudit sig att vara ansvarig för kontroll av barnhemmets utgifter när vi åker tillbaka till Sverige och av alla de människor jag träffat här kan jag säga att hon är den enda jag litar på till 110%. Hon är en tuff kvinna med skinn på näsan men hon har också ett enormt hjärta som rymmer plats för fler än man tror är möjligt. Hon har alltid ett leende på läpparna, sätter aldrig sig själv före någon annan och hennes hem är alltid öppet för den som behöver. Vi kallar henne Mama Africa.

Det känns skönt att äntligen få lite rörelse på det här! Vi kommer få svar från en del kontakter i nästa vecka och då får vi veta mer om hur det här med fadderverksamhet funkar. Vi har fixat så de gala få fram födelsebevis för alla barn i nästa vecka vilket alltid är en början. Det hade varit helt fantastiskt om vi klarade det och barnen kunde få bo kvar och fortsätta sin skolgång! Vi slänger ut frågan till vänner och bekanta - vem skulle vilja bli fadder? Ni som är intresserade är mer än välkomna att höra av er till mig eller Michelle! 

 

Imorse tog vi med oss kritor och ritpapper till barnen på Nursery och lät dom rita sina favoritdjur. Tanken var att de skulle få visa sina teckningar efteråt och att vi skulle skriva upp djuren på både swahili och engelska på tavlan. Vi förstod rätt så snabbt att det inte skulle bli riktigt lika lätt som vi tänkt oss. Läraren sa att de brukade få rita ibland men när vi gav dom pennorna så bara kollade dom på oss, på pennan, på oss, på pennan och verkade inte veta hur de skulle göra. Vi satte oss ner och började rita på varsitt papper för att visa dom men då ritade de bara samma motiv som oss. Barn här är experter på att upprepa, säga efter och göra som de vuxna eftersom det i princip är det enda deras utbildning bygger på. Läraren säger 1, barnen skriker 1, läraren säger hello, barnen skriker hello - utan att egentligen förstå vad det är dom säger. De bara upprepar det läraren säger och uppmuntras sällan att tänka själva då allt görs i grupp. Efter ett tag så började det dock lossna för de flesta och efter ca 1 timme när alla var färdiga visade de stolt upp sina små konstverk!

Efteråt gick vi till Masai-marknaden och med mig hem fick jag två lerkrukor och en enorm mortel i sten (vad tusan hände där??) som jag knappt kommer få ner i resväskan. Nu ligger jag, Michelle och Peter i soffan framför en kenyansk film där en kille med man boobs och en tjej med enorm kagge springer runt på stranden i slowmotion till låten "I'm your lady". Tjejens linne glider upp hela tiden så hon visar naveln. En riktig lady.

Idag har vi varit på St. Joseph TIP TOP Nursery School och lekt med barnen! De var hur goa och härliga som helst! På onsdag ska vi dit igen och undervisa i engelska genom några olika lekar. Av alla de skolor jag besökt hittills var detta nog den som använde sig av bra inlärningsteknik. Äntligen!!

Imorgon är det dags för den nya presidenten att avlägga ed efter valet och därför kommer skolorna stängas under dagen. Vi fasar för det värsta men hoppas på det bästa. När jag landade i Kenya förra lördagen annonserades resultatet från valet som gått upp till högsta domstol. Michelle hade hört skottlossningar bara några 100 meter från vårt hus och dagen efter fick vi veta att 2 människor dött här i Kisumu. Igår berättade grannen att det egentligen var 11. Vi vet inte riktigt vad som kommer hända imorgon så vi kommer stanna i huset.

Vad gäller insamlingen så börjar idéerna formas till en plan som vi förhoppningsvis kommer kunna ro i land! Vi har dock en del saker att kolla upp och många personer att kontakta innan vi berättar mer!

Sitter just nu i en buss påväg till Rangala. Vägen är under ombyggnad så trafiken står nästan helt stilla, musiken i de sprängda högtalarna är på högsta volym och dessutom är det varmt och kvavt. Sa någon huvudvärk? Nja, man börjar vänja sig.. Igår besökte vi Secondary School igen för att vara med på en lektion i kristendom, något jag varit mycket nyfiken på! Det var intressant att se hur undervisningen skiljde sig från den svenska där vi lär oss om religion som en teori - det gör de INTE här. Efter lektionen försvann läraren i över en timme och vi satt kvar och pratade med eleverna. De hade massor av frågor om hur vi lever i Sverige och vi hade såklart frågor om Kenya och Afrika också. Det känns helt fantastiskt att vi fick möjlighet att diskutera skillnader i politik, religion, kultur och utbildning ihop med jämnåriga utan att ha en lärare där. Det gjorde att de vågade ställa många frågor och säga exakt vad de tänkte och tyckte om skillnaderna. När jag berättade att det är olagligt att ha mer än en fru i Sverige blev alla chockade. Här får man mer än gärna ha tio! De kunde inte riktigt förstå varför vi inte har det så. En av killarna frågade mig om jag tycker att det är rättvist att Gud gav mig vitt skinn och honom svart. När jag svarade nej, att jag mycket hellre hade varit svart, visste han inte riktigt vad han skulle svara. Det var nog inte det svar han hade förväntat sig. Efter att ha funderat en stund sa han: "Första gången jag såg en vit människa trodde jag först att jag såg ett spöke!". Jahaja.. Tack för den! Det är nästan otroligt hur mycket fokus och tanke de lägger på hudfärg här. Häromdagen kom en man fram till oss och frågade varför vi hatade svarta människor. Alltså? Jag blir så trött. Tydligen går det rykten i vårt kvarter om att vi inte vill blanda oss med afrikanerna bara för att vi inte hälsar på dom ordentligt. Här hälsar alla på alla och vi tycker att vi gör så gott vi kan med att hälsa tillbaka på alla som hojtar: "Mzungo (viting), how are you? Tydligen är det inte tillräckligt.

Idag har vi haft en lugn dag i huset vid poolen. Inte alltför jobbigt. Trots att jag dränker mig i myggspray och sover med nät så är min ena fot full med variga, infekterade sår så när det blir för varmt och den svullnar har jag lite problem att gå. När folk frågar vad som hänt säger jag att jag blivit biten av en orm. Det känns lite häftigare.

Antligen har jag fatt krama om Michelle ordentligt och ta igen lite av den tid vi varit pa olika hall! Nar hon motte mig pa flygplatsen i lordagskvall var det nastan 4 manader sen vi sags men det kandes som bara nagra dagar nar jag val fick syn pa henne. Hon ar nog den jag saknat att prata med mest under veckorna i Matanana eftersom vi tanker sa lika och forstar varandra sa bra. Ofta kanns det som hon satter ord pa mina tankar och nar vi pratar ar hon en av de fa som jag tror pa nar hon sager "jag fortstar vad du menar", for det gor hon verkligen. Vi ar pa manga satt tva valdigt, valdigt olika personer men pa nagot vis anda otroligt lika. En bra duo!

Veckan pa Zanzibar med Isis var riktigt harlig och valbehovlig. Det var skont att fa distans fran Matanana och kunna smalta allt ihop innan man skildes at. Stranden var en av de finaste jag nagonsin sett med turkost vatten och sand som kandes och sag ut som vetemjol. Vi hade tankt ga en dykkurs dar men det blev tyvarr bara en snorklingtur med nagra afrikaner som var hoga som hus. Mer spannande an sa blev det tyvarr inte! Tog en snabb svang till Stone Town ocksa mer orkade inte ga runt sa lange.

Har i Kisumu bor vi valdigt mycket battre an vi bada gjort hittills under resan! Vi hyr vars ett rum i en australiensk killes hus. Han driver ett barnhem har och i huset bor aven tva afrikanska killar som vaxt upp pa detta barnhem och pluggar pa universitetet nu. I mandags akte vi till Rangala dar Michelle har jobbat och bott innan jag kom hit. Vi bodde hos en familj som hon bott och varit mycket hos under hennes tid har och som har blivit som en familj for henne. De var verkligen helt underbara och valdigt olik andra afrikaner man traffat hittills. Vi lagade carbonara med ris till dom eftersom de inte visste vad pasta var och vi inte vagade riskera att maten inte blev uppaten. Vi besokte skolan dar pappan jobbar och fick hora flickorna bli slagna i klassrummet bredvid (hur mycket vi an letar kommer vi nog inte traffa en afrikan som ar emot physical abuse) och sen gick vi till barnhemmet dar hon jobbat. Fastan man hort manga historier om barnen i Matanana har de aldrig fatt mig att borja grata. Jag antar att det beror pa att de har det sa pass bra dar de ar idag pa Moyo kwa Moyo (projektplatsen), men sa fort jag gick in genom dorrarna har kande jag att tararna var pavag. I varje rum vi gick forbi lag barn i spjalsangar av metall och sag pa oss med nastan tomma ogon. Det luktade urin och avforing overallt. Michelle berattade att barnen nastan aldrig kommer utanfor byggnaden eftersom skoterskorna inte orkar se efter dom, sa de ar instangda bakom betongvaggar fran morgon till kvall. Vi gick in i ett rum dar nagra av de yngsta lag, bland annat Michelles baby Michael som hon tagit extra hand om, och det barn som vackte min uppmarksamhet mest var lilla Josef. Ca 6 mander gammal och lamnad dar eftersom hans foraldrar inte vill veta av honom. Han var sa liten och hade de storsta ogon jag nagonsin sett pa en bebis, och vilket litet charmtroll! Han log och skrattade hela tiden. hur kan nagon vara sa grym att lamna ifran sig ett barn? Om jag kunnat ta med honom hem hade jag gjort det. Nar jag holl honom fick jag hela tiden kampa emot tararna, och jag kunde inte lata bli att undra vad det ska bli av honom. Jag som inte ens ar religios kom pa mig sjalv med att be till Gud att han skulle klara sig och inte lata honom hamna pa gatan.
 
Igar akte vi till slummen dar vi forhoppningsvis ska jobba de kommande veckorna. Vi mottes av Joseph som haller i allt och en svensk man som skriver sin masteruppsats har. Vi trodde att vi skulle vara pa gatucentret for gatubarn men tydligen har det fatt stangas ner eftersom det lockar fler barn till gatan som inte har det bra hemma. Istallet visade de oss till en Secondary School som lag en bit utanfor. De hade fatt flytta skolan eftersom hyran fordubblats tva ganger. Den mark de hade blivit erbjudna att kopa lag i ett trask och nar vi kommit fram var vara fotter tackta av lera och gyttja. Byggnaden de byggt upp hittills bestod av ett stort, blatt platskjul med 4 klassrum. Lararkontoret var ett platskjul for sig pa ca 3 kvm. Pa denna skola studerar ca 300 elever och pa kontoret ryms material for 10 larare. Nar vi besokte skolan i Matanana sa jag och Olof, en av de andra volontarerna, att det maste ha varit den fattigaste typen av skola, men det vi sag igar var varre. Vi fick ga in i klasserna och presentera oss och beratta lite snabbt om varfor vi ar har och sen akte vi vidare mot Nursery School dar vi ska undervisa lite i engelska. Vi ska dit igen imorgon for att ta reda pa mer.
 
Efter bara nagra dagar kanner jag mig som hemma har i Kisumu. Hemlangtan ar som bortblast och det borjar snarare kannas overkligt att man om tva manader ar tillbaka i sin vanliga vardag i Sverige. Det kanns sjalvklart att vinka till sig en piki piki och aka dit man ska, handla frukt och gronsaker pa marknaden och ga rundor i slummen. Nagot som ocksa kanns konstigt ar att i ena studen ga runt pa de dammiga gatorna och i andra stunden sitta hemma i huset med en VR-tidning och mala naglarna. Vi diskuterar hela tiden hur fel det kanns men samtidigt kan man inte bortse fran vem man ar och har varit i hela sitt liv. Tva dagar innan jag skulle aka hemifran traffade jag en bekant till mamma pa stan som sa: "Hej Julia, jag horde att du ska aka till Afrika - det trodde jag VERKLIGEN inte om dig!" Det kanns trakigt att manniskor har en viss uppfattning om en och tror sig veta vem och hur jag ar nar de knappt kanner mig. Samtidigt kanns det javligt gott att motbevisa de som trott att det inte skulle bli av eller att jag inte skulle klara av det. Jag tycker det ar synd att en del manniskor maste placera andra i kategorier.

Innan vi drar ivag for lite lunch har det blivit dags att skicka in ansokning infor hosten! Det kanns helt bananas fastan jag antagligen inte kommer tacka ja an. I veckan ska jag forsoka lagga upp nagra bilder for nu har jag antligen fixat ett kenyanskt sim-kort!